(02) 80 51 680 info@2os-slb.si

TURIZMU POMAGA LASTNA GLAVA

Radi kuhamo, še raje dobro jemo, zato nas je navdušila letošnja tema festivala Turizmu pomaga lastna glava »Moj kraj, moj chef«.

Že ob omembi teme nam je po glavah rojilo nešteto idej. Kar težko se je bilo odločiti, katero pot bomo izbrali, zato smo se komaj uspeli zediniti samo za eno jed.

Želeli smo si, da »trofimo« okus komisije.

Podajmo se torej na kratek izlet na Štajersko, natančneje v Slovensko Bistrico in spoznajmo našo moderno jed s tradicionalnimi sestavinami, značilnimi za naš kraj.

V Slovenski Bistrici in njeni okolici lahko vidimo številne njive, na katerih se bohotijo žita, krompir, čebula, buče in ostale poljščine. Iz buč v Tovarni olja Gea Slovenska Bistrica naredijo najboljše in vsestransko uporabno bučno olje, ki je cenjeno po vsej državi in tudi v tujini. Bistriški kmetje pa gojijo tudi prašiče in krave.

Naše območje spada v kulinarično bogatejši del Slovenije, tamkajšnje domače kuharske dobrote pa so povezane s številnimi šegami in navadami.

Enega največjih posvetnih praznikov predstavlja »furež«, kjer poleg ostalih specialitet pripravljajo tudi »zelhano« bunko.

Značilne sestavine smo uporabili pri snovanju in peki naše kulinarične dobrote. Po njih je dobila tudi ime (BUNKI –bunka, čebula, bučno olje).

Svojo specialiteto vidimo kot dodatek k že obstoječi kulinarični ponudbi pohorske transverzale.

 

Povezava do naloge: Bistriški mafini – Bunki

 

 

 

 

Dostopnost