Skoči na glavno vsebino
(02) 80 51 680 info@2os-slb.si

SLOVENIJA, MOJA DOMOVINA

Slovenka sem in sem na to res ponosna ter ne bi svoje države zamenjala za nič na svetu. Republika Slovenija je nastala leta 1991 z osamosvojitvijo od Republike Jugoslavije  in je od leta 2007 znotraj meja Evropske unije. V EU pa ima tudi svojo vlogo – Slovenija je verodostojna partnerica EU in kot takšna želi s svojim doprinosom in aktivnostmi prispevati k miru, politični stabilnosti in gospodarskemu razvoju. Kljub svoji majhnosti je res prelepa država. Ima mogočne gore, sinje modro morje ter ravnine, ki se razprostirajo čez rodovitna tla. Saj veste, kako pravi znana pesem: »Slovenija, od kod lepote tvoje, ne išči sreče drugod kot le doma …«

Družine v Sloveniji slavimo tradicionalne dogodke, katere so obeleževali že naši predniki. Mednje štejemo praznovanje božiča, velike noči, novega leta …  Jaz pa bom opisala praznovanje meni najljubšega praznika – božiča.

12. na božični večer se zberemo vsi člani ožje družine (stari starši, starši) pri nas doma na večerji. Po navadi je večerja okoli 18 h, nimamo pa točno določenega menija in se sami odločimo, kaj bomo kuhali. Smo pa se dogovorili, da oblečemo vsaj en kos rdečega oblačila, saj božič smatramo za vesel dogodek, ki se ga veselimo že kakšen mesec prej. Po večerji sledi klepet ob kavici in okusnih piškotih, ki jih spečemo dan prej. Poleg piškotov pa ne manjka tudi slastne orehove potice, katere jaz preveč ne maram. Nato pa sledi del, ki ga jaz komaj dočakam; darila! Po navadi jih na začetku nastavimo pod smreko, ki jo okrasimo teden prej. Moram priznati, da se po navadi že cel večer spogledujem z njimi. No, ko napoči čas daril, jih razdelim jaz. Odpremo jih in se zahvalimo drug drugemu. Druženje se nadaljuje in se zavleče dolgo v noč. Ne manjka niti domačih božičnih pesmi, pa tudi angleških po moji izbiri. Na božično jutro se okoli 10 h zberemo na zajtrku še z ostalo družino (boter, botrica, bratranec, njegova punca) in jim razdelimo darila, ki so bila namenjena njim, oni pa nam. Druženje, obdarovanje in veselje se tako nadaljuje. Tako je moj najljubši del leta za nami in že se veselim naslednjega.

Mislim, da imamo velik privilegij, da živimo v tako lepi in samostojni državi, kot je Slovenija, pa čeprav se ne moremo primerjati z našimi sosedi. Pri predmetu državljanska in domovinska kultura ter etika sem izvedela veliko novega, kot na primer zakaj je Slovenija republika, spoznala našo ustavo, odkrila, da smo socialna država in brezbrižno pomagamo socialno šibkim, spoznala slovensko tradicijo in tudi nekaj o zamejskih Slovencih ter pravicah vsakega državljana Republike Slovenije.

Pia Drevenšek, 7. b

 

Dostopnost