Skoči na glavno vsebino
(02) 80 51 680 info@2os-slb.si

Lepo pozdravljeni na današnji proslavi, ki tokrat poteka nekoliko drugače. V prejšnjih letih smo se v tem času srečali v telovadnici naše šole, da smo obeležili praznike, ki jih praznujemo v naslednjih dneh. Večina nas je bila z mislimi takrat že nekje drugje. Eni v hribih, drugi na morju, vsi pa v pričakovanju prijetnih prvomajskih počitnic, ki so sledile.

Letos pa je nekoliko drugače. Virus, ki kroži med nami in je povzročil epidemijo, nas je prisilil v drugačen način šolanja in življenja. Naše druženje sedaj poteka na daljavo in čeprav smo se na začetku srečali z manjšimi težavami, smo sedaj z uporabo družbenih omrežij postali pravi profesionalci.

Proslave, na katerih smo prisostvovali, so vsebovale veliko naših recitacij in glasbenih točk. Letos tega žal ne bo, vseeno pa bomo obeležili dan upora proti okupatorju, ki ga praznujemo 27. aprila.

Državni praznik, ki se je včasih imenoval Dan osvobodilne fronte, je bil ustanovljen dan prej, to je 26. aprila leta 1941 v hiši književnika Josipa Vidmarja, kjer so se sestali predstavniki nekaterih političnih strank in kulturnih delavcev in določili smernice za organiziran oborožen odpor proti okupatorju. Danes se veliki slovenski praznik tudi tako imenuje; Dan upora proti okupatorju in pomeni spomin na temelje osvobodilne fronte, za katere so se zavzemali. Uprli so se in niso dovolili, da bi okupator izbrisal naš jezik, našo kulturo in naše običaje. Mnogi so zato izgubili življenje. Seveda smo premladi, da bi se tega zavedali, vendar zgodovina ostaja in se nadaljuje in mi smo del nje.

Prav tako v tem obdobju praznujemo še en praznik, in sicer 1. maj ali praznik dela. Ta praznik praznujemo v spomin na delavce, ki so leta 1886 protestirali in zahtevali več pravic – predvsem uzakonjen 8-urni delavnik. Na večer pred praznikom bodo marsikje v Sloveniji zagoreli kresovi, prav tako je običaj, da se  postavi mlaj oziroma okrašeno smrekovo ali borovo drevo, ki ga na vrhu krasi zastava. Prvo majsko jutro se začne z budnico godbe na pihala in na ta dela prost dan se radi družimo, obiščemo proslave in si pripnemo rdeč nagelj.

Morda pa nas ravno ta karantena vzpodbudi, da v teh prazničnih dneh preberemo kakšno knjigo ali si pogledamo kakšen dober slovenski film. Na pročelja vaših domov skupaj z družino izobesite slovensko zastavo.

V teh dneh bi povsod v Sloveniji potekale proslave in prireditve, letos bomo disciplinirani in odgovorni, zato bomo praznovali doma.

Bodite dobro, ostanite zdravi in želim vsem prijetne praznike in lepe počitnice.

 

Lori Zafošnik, 8. b

Mentorja: Igor Keber in Klavdija Verdev

Dostopnost