Skoči na glavno vsebino
(02) 80 51 680 info@2os-slb.si

V petek, 17. 3. 2023, smo na šoli izvedli noč branja za učence 6. in 7. razreda, ki se bodo v aprilu udeležili Cankarjevega tekmovanja. V poznem popoldanskem času in večeru smo tako združili prijetno s koristnim in se željni lepe besede podali v svet poezije. Spoznavali smo pesniško zbirko prekmurskega ustvarjalca Ferija Lainščka z naslovom Ne, ki je obvezno čtivo letošnjega Cankarjevega tekmovanja.

Ob 16.30 smo se začeli zbirati v učilnici in smo jo skoraj v celoti zapolnili, saj se je noči branja udeležilo kar 24 učencev. V začetku smo si ogledali posnetek intervjuja s Ferijem Lainščkom, v katerem so učenci izvedeli veliko pomembnih podatkov, ki so jim bili v pomoč za lažje razumevanje njegovih pesmic. Tisti, ki so dobro poslušali, so se kasneje tudi hitro rešili iz sobe pobega, ki sva jo mentorici pripravili za popestritev večera.

Po zaključeni prvi delavnici smo si v gospodinjski učilnici pripravili večerjo, si privoščili še malo sladkih prigrizkov, malo poklepetali s prijatelji, nato pa ponovno zavihali rokave, saj je učence čakala nova naloga – poustvarjanje o pesniški zbirki. Nekateri učenci so izdelovali plakat o avtorju, drugi pa so se lotili izdelovanja družabnih iger, kot sta spomin in človek ne jezi se, ki ju bomo z veseljem uporabili naslednji teden na srečanjih, ko se bomo pripravljali na tekmovanje. Večer se je hitro prevesil v noč, ko je bilo potrebno pripraviti ležišča, poiskati nočno lučko in svojo najljubšo knjigo. Učiteljici sva ugasnili luč in … no, nekateri so brali, spet drugi pa so si imeli še toooliko za povedati …

Čeprav je bilo spanca malo, smo se brez težav zjutraj zbudili, se najedli, pospravili in se bogatejši za novo in prijetno izkušnjo poslovili in odšli vsak svojo pot.

Noč branja je presegla najina pričakovanja. Učenci in učenke so se izkazali s svojo ustvarjalnostjo, vidno so uživali v pripravljenih delavnicah in ob druženju z vrstniki.

Besedilo: Mentorici Katja Leva in Tanja Keber

Fotografije: Katja Leva

Dostopnost