Skoči na glavno vsebino
(02) 80 51 680 info@2os-slb.si

Kulturna prireditev ob slovenskem kulturnem prazniku in zaključek Erasmus + projekta z naslovom Ljudske pripovedke Slovenije in Avstrije.

Prireditev v naši telovadnici smo pričeli s petjem slovenske himne. Eva in Oskar sta predstavila pomen kulture in izpostavila našega pesnika Franceta Prešerna. Prisluhnili smo, kako zveni Zdravljica v različnih tujih jezikih. Program so nam popestrili naši plesalci,  ki so s svojimi plesnimi točkami obudili slovenske ljudske zgodbe, kot so Ob bistrem potočku je mlin in štajerski ples Rašpla. Liza nas je očarala s svojim igranjem na tradicionalno ljudsko glasbilo – citre.

Ravnateljica Marjanca Frangež je s ponosom podelila Prešernove nagrade tistim učencem, ki so bili na področju kulture ustvarjalni in uspešni. Priznanja so bila izročena tudi zmagovalcem projekta Pišem z roko.

Šolske prostore je ves dan napolnjeval prijeten vonj sveže pečenega kruha, saj so učenci 4. razredov pripravili poseben dan, namenjen peki kruha. Ta poseben dogodek je imel globlji pomen, saj se je navezoval na pripovedko Mamica Dravica, eno od 14 zgodb, vključenih v projekt Ljudske pripovedke Slovenije in Avstrije. Osrednja gostja prireditve je bila gospa Dušica Kunaver, pomembna članica projekta, ki je predstavila pomen kruha in pripovedko Mamica Dravica. S svojim glasom je oživela slovenske ljudske pesmi, dvorana pa se je združila v skupnem petju. Gospa Kunaver nas je spomnila, da je ljudska dediščina dragocen dar, ki ga prejemamo, in da je naša odgovornost, da ga varujemo, ohranjamo ter prenašamo na prihodnje generacije. Po uradnem delu prireditve smo skupaj zapeli pesem Mi se imamo radi.

Vsi obiskovalci so bili nato povabljeni na ogled razstave v šolski galeriji, ki predstavlja plodove dela in ustvarjalnosti v okviru projekta Ljudske pripovedke Slovenije in Avstrije.

Zapisala Natalija Kaučič

Dostopnost