Skoči na glavno vsebino
(02) 80 51 680 info@2os-slb.si

Minuli petek smo ob dnevu šole izvedli namenski dan VARNO V PROMETU. Gostili smo dva gosta,  Primoža Jereliča in Anko Vesel, parakolesarja, ki sta učencem predstavila svoji življenjski zgodbi.

Šport invalidov iz leta v leto dobiva pomembnejše mesto v družbi. To si športnice in športniki zaslužijo zaradi rezultatov, ki jih beležijo, pa tudi zato, ker z vso močjo in voljo premagujejo kilometre, metre in sekunde.

Primož Jeralič se je v ročno kolesarstvo podal po nesreči, ki se mu je zgodila leta 2008 pri padcu na smučišču. Pred tem je bil izvrsten atlet, ki se lahko pohvali z vidnimi nastopi na državni in evropski ravni. Prav tako ima tudi kot parakolesar izjemne uspehe. Leta 2016 se je udeležil paraolimpijskih iger, kjer je zasedel 10. mesto, in s tem uresničil svoj cilj, ki si ga je zadal po nesreči.

Anka Vesel, ki se je poškodovala pri nesreči z motorjem, je bila pred tem zaposlena kot medicinska sestra. Zaradi dela, ki ga je vrsto let opravljala, se je kaj kmalu po nesreči zavedala, kakšna je njena poškodba in posledično diagnoza. A po prvih psihično kritičnih mesecih se je »pobrala« in se začela učiti vsega na novo. Voziček je postal del nje in pravi, da je to tudi edina razlika med njo in tistimi, ki hodijo. Po naključju je srečala Primoža Jeraliča in se spoznala s parakolesarstvom. Hitro se je navdušila nad svobodo, ki jo je začutila na kolesu, saj se je z njim lahko odpravila bistveno dlje kot z vozičkom.  Tudi gospa Anka niza številne dobre rezultate v parakolesarstvu.

Gosta sta našim učencem podala ogromno novega vedenje o invalidnosti in parakolesarstvu. Bolj kot vso to znanje pa šteje, da so učenci spoznali, da nič ni nemogoče in da, tako kot sta dejala naša gosta, »kjer je volja, tam je pot«.

V galeriji si lahko ogledate utrinke tega dne, kmalu pa sledi tudi posnetek intervjuja z gostoma, ki so ga izvedle učenke novinarskega in filmskega krožka.

 

Besedilo: Novinarski krožek 2. osnovne šole

Fotografije: Katja Leva

 

 

Dostopnost