Skoči na glavno vsebino
(02) 80 51 680 info@2os-slb.si

Ljudska univerza Slovenska Bistrica je koordinator projekta Teden vseživljenjskega učenja v Občini Slovenska Bistrica. Osnovni cilji projekta so promocija vseživljenjskega učenja, širjenje in razvijanje dobre prakse, krepitev socialne mreže, predstavitev pomena in vloge znanja in učenja za celostni razvoj posameznika na kariernem področju, osebnostna rast in družbena angažiranost. Skupaj z izvajalci si prizadeva za širjenje ideje vseživljenjskega učenja v lokalnem okolju.

V okviru vseslovenske promocije učenja smo tudi na naši šoli izvedli različne prireditve in dejavnosti med 4. septembrom in 9. oktobrom 2020. Naša osrednja tema je bila Kulturna dediščina – spoznajmo, varujmo, ohranimo!

Učenci prvega triletja so razvijali znanje, prakso, socialne veščine in se celostno razvijali vsak petek med 13.30 in 14.30 v učilnici na prostem in na zunanjem igrišču. Bili so izredno kreativni, med sabo so znali sodelovati, zato jih je bilo v veselje opazovati.

Prvi petek, ko smo začeli z dejavnostmi, so učenci z gospo Jasmino Zidovnik prepevali ljudske pesmi in plesali ljudske plese. Smo namreč mnenja, da tista ljudska pesem, ki se ne prepeva, počasi izginja z generacijami. Tega pa si vsekakor ne želimo, saj ima šola zraven družine najpomembnejšo vlogo pri prenašanju in ohranjanju ljudskega izročila pri otrocih.

V drugem tednu so se učenci na igrišču pred šolo preizkusili v različnih igrah »tumarijah«, ki so se jih nekoč igrali pastirji: v ristancu, skakanju z vrečo, preskakovanju kolebnice, vlečenju vrvi, skakanju gumitvista, klip klpu, metanju obročkov in v petelinjem boju.

V tretjem tednu so si učenci v naravi pred šolo (učilnici na prostem) lahko izdelali iz naravnega in odpadnega materiala brenkalo, ropotuljico, strgalo ali boben in na njih zaigrali. Učenci niso pridobili le znanja, kako naredimo glasbilo in kakšen zvok ima, temveč so spoznali, da s ponovno uporabljenimi materiali, lahko naredimo nov, uporaben izdelek.

Ob povabilu babice, gospe Marjetke Resnik, so se učenci pod krošnjo drevesa vrnili v stare čase in podoživljali življenje starih staršev nekoč. Vse skupaj pa so zaključili z branjem ljudskih pravljic o Jezerniku, o Prevzetni drvarki in O pastirčku in debeli uši. Učenci so po poslušanju pravljic še dobili majhno nagrado, štampiljko sove na roko, z velikim sporočilom – modrost je moč poslušanja, branja in znanja.

Verjetno ni potrebno dodatno pojasnjevati, kako zelo navdušeni so bili učenci, saj fotografije povedo več kot tisoč besed.

Dostopnost